Top 20 belangrijkste vragen over Permanente Make-Up

Ben je je aan het oriënteren over een behandeling? Wij hebben hier de meeste vragen al voor je verzameld. Hieronder vindt je een overzicht daarvan 

 

Wat is permanente make up? 

Kort gezegd, Permanente make-up of PMU is het inbrengen van pigmenten in de lederhuid. Dit gebeurt met een pen waarin een naald/hygiënemodule wordt geplaatst. Permanente make-up lijkt qua techniek op tatoeëren, maar het doel is iets anders. Andere termen die gebruikt worden voor permanente make-up zijn micro-pigmentatie, dermatografie, cosmetische tatoeage en cosmetische pigmentatie. 

Zijn er risico’s bij PMU?  

Je mag naar alle redelijkheid aannemen dat een gediplomeerde specialist onder de juiste omstandigheden werkt. Dat betekent dat alle procedures v.w.b. hygiene vast staan en dat de specialist zicht bekwaamd in het aanbrengen van PMU. Er zijn geen problemen bekend met PMU op de lange termijn, op de korte termijn tijdens het herstel kan wat ongemak zijn door zwelling, roodheid en wat pijn in het behandelde gebied. We raden je wel ten zeerste af om in te gaan op aanbiedingen op kortingssites zoals Vakantieveilingen en Groupon.  Ga er maar vanuit dat er iets niet kosher is als iemand daarop adverteerd.  

Voor de behandeling is het belangrijk om geen groene thee te drinken en/of voedingssupplementen met vitamine A en E te gebruiken. Het kan voorkomen dat door de aanwezige antioxidanten de gebruikte pigmenten dan minder goed aanslaan. Ook het gebruik van bloed verdunnende middelen wordt 24-uur voor de behandeling afgeraden. Heb je diabetes, overleg dan met je behandelaar en meld dit aan je specialist.

Doet de behandeling pijn?  

In principe is de pijn minimaal door dat het gebied verdoofd wordt. Je voelt dat de naaldjes je huid aanraken, maar het zou zeker niet echt pijn mogen doen. Is dat wel het geval, vraag dan om extra verdoving bij de specialist.

Hoe lang duurt een behandeling? 

In totaal bedraagt de gemiddelde tijd voor een PMU behandeling tussen de één en twee uur. 

Hoe lang kost het herstel na een behandeling?  

De eerste dagen na een behandeling kun je wat ongemak en zwelling verwachten. Een koud kompres kan dit verzachten. Het behandelde gebied moet wel schoon en droog blijven, dus zeker geen make-up aanbrengen totdat het gebied volledig geheeld is. Het is te verwachten dat er wat korstjes zijn, de huid is tenslotte wat beschadigd. Blijf hier af, hoe meer je het met rust laat, hoe beter het pigment blijft. Verwacht ook dat de kleur de eerste dagen wat ‘hard’ kan zijn. De specialist houdt namelijk rekening met het feit dat het gaat vervagen. Als er een touch-up nodig is, dan gebeurt dat tijdens de vervolgafspraak. In principe kun je alle normale bezigheden meteen weer hervatten, maar zonnebaden, zwemmen en een pittige work-out worden de eerste week afgeraden. Na een week zou de behandeling volledig geheeld moeten zij

Hoe lang blijft PMU? 

Alle Permanente make up vervaagt met de tijd onder invloed van zonlicht en normale huidvernieuwing. Maar hoe snel dat gaat is voor een deel afhankelijk van de kleur die gebruikt is en je eigen huid. De meeste pigmenten blijven zo’n drie jaar duidelijk zichtbaar, al blijven de ze nog wel aanwezig onder de huid.  

Kan ik PMU laten plaatsen als ik Botox, injectables of een chemische peeling heb gehad? 

Over het algemeen raden wij je aan om minsten een week te wachten voordat je een PMU behandeling laat doen. Na een peeling zelfs een maand

Kan ik nog steeds Botox gebruiken als mijn wenkbrauwen ingekleurd zijn met PMU? 

Wij raden je aan om te wachten totdat de wenkbrauwen volledig genezen zijn, maar daarna zou het geen probleem moeten zijn. De Botox zou de vorm van de wenkbrauwen niet moeten veranderen

Als ik een ooglift overweeg, kan ik dan nog steeds permanente eyeliner nemen? 

Permanente make up wordt direct tussen de oogwimpers geplaatst. Mocht j een oogoperatie overwegen dan verandert de vorm verder niet.

Is PMU voor iedereen geschikt?  

Permanente make-up is geschikt voor een grote doelgroep. Permanente make-up laat u er altijd verzorgd uitzien, ook als u bijvoorbeeld allergisch bent voor gewone make-up producten. De pigmenten lopen niet uit in het water, door het sporten of in de regen. Ook mannen en vrouwen die zelf door bijvoorbeeld visuele beperkingen zelf hun make-up moeilijk aan kunnen brengen, hebben baat bij permanente make-up. Veel schoonheidsklinieken hanteren een minimumleeftijd voor de behandeling. 

Welke mogelijkheden heeft permanente make-up? 

Permanente make-up staat bekend om de mogelijkheden voor het verbeteren van o.a.  wenkbrauwen. Waar je normaal met een potlood bezig bent, maakt permanente make-up het gebruik hiervan voor één tot vier jaar niet meer nodig. Daarnaast wordt PMU gebruikt als eyeliner, lipliner en voor de wenkbrauwen. Maar ook littekens en beschadigingen van de huid door bijvoorbeeld vitiligo kunnen gecamoufleerd worden. 

Kan ik de resultaten van permanente make-up beïnvloeden? 

Dat kan zeker. Volg de adviezen die u van de schoonheidssalon ontvangt goed op. Zo is het belangrijk om niet aan uw huid te krabben en eventuele korstjes die ontstaan te laten zitten. Deze laten op een gegeven moment vanzelf los. Blijf in de eerste week na de behandeling van de behandelde huid af. U kunt uw huid reinigen met een schone tissue. Let op dat de huid zo droog mogelijk blijft. Het gebruik van desinfectiemiddelen waaronder Betadine is niet goed voor de behandelde huid. Plak ook geen pleisters op de huid. Voor een snel herstel moet uw huid voldoende kunnen ademen. Resultaten kunnen verder bevorderd worden door de eerste zes maanden na de PMU-behandeling het gebruik van chemische peelings te vermijden. 

Wanneer wordt het afgeraden om een PMU-behandeling te ondergaan? 

Permanente make-up is een behandelmethode die voor een grote groep mannen en vrouwen toegankelijk is. Toch kan het voorkomen dat een schoonheidsspecialist u een andere behandeling adviseert of voorstelt om PMU tot een later tijdstip uit te stell 

Is permanente make-up veilig?

Als u een behandeling met permanente make-up overweegt, kies dan voor een schoonheidssalon of kliniek die gekeurd is door de GGD. Hierdoor bent u er zeker van dat aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne wordt voldaan. Permanente make-up brengt uw gezondheid geen schade toe. De juiste behandelaar volgt strikte richtlijnen op het gebied van sterilisatie en desinfectie. Vergelijk daarom altijd meerdere schoonheidssalons die PMU-behandelingen aanbieden met elkaar. 

Hoe groot is de kans op een allergische reactie? 

Het is mogelijk dat u verschillende allergieën ontwikkeld. Allergische reacties op make-up producten komen veel voor. Een PMU-behandeling is dan echt een uitkomst. De pigmenten die gebruikt worden, zijn hypoallergeen en allergische reacties daarop komen zelden voor. Je  kunt altijd vragen om een proefstukje met pigment te laten behandelen door je specialist om een eventuele allergie uit te sluiten. 

Wat zijn de kosten van een PMU-behandeling? 

Dat verschilt per specialist en de behandeling die je wenst.  Verbetering van de technieken maakt hoogwaardige behandelingen met goede resultaten mogelijk. Een behandeling bestaat meestal uit twee tot drie behandelsessies. Dit hangt onder meer af van uw huidtype en het verloop van het genezingsproces. Voordat u een keuze maakt voor een behandelaar kan het de moeite zijn om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. Prijzen variëren per behandeling tussen de €  185 en € 750. 

Kan ik de kosten vergoed krijgen? 

Kosten voor het aanbrengen van permanente make-up komen niet automatisch voor vergoeding in aanmerking. Wel kun je bij je zorgverzekeraar een behandeling met PMU aanvragen mocht je bijvoorbeeld alopecia hebben. 

Kan permanente make-up worden aangebracht voor mijn geplande chemokuur? 

Het is wel mogelijk om PMU als ondersteuning te gebruiken voor het begin van de chemotherapie. Tijdens een behandeling wordt een schaduw aangebracht tussen uw bestaande haartjes. Als de haartjes als gevolg van de chemokuur uitvallen, heeft u tijdelijke wenkbrauwen. Het is ook mogelijk om op uw wimperrand een lijntje te laten zetten. Tussen de permanente make-up behandeling en de chemotherapie moet een periode van minimaal 5 dagen zitten. 

Ik wil graag een permanente lipliner, maar heb soms last van een koortsblaar door een virus 

Als u op de dag van de PMU-behandeling een koortslip heeft, zal de behandeling worden uitgesteld. Voorkom een koortslip door drie dagen voor de behandeling L-Lysine in te nemen samen met Vitamine C-Ester. De drogist of apotheker kan je hierover adviseren.

Wat is het verschil tussen permanente make-up en een tatoeage? 

Beide technieken lijken erg op elkaar. Het grote verschil is dat tatoeage inkt veel dieper in de huid wordt ingebracht en blijvend van aard is. Permanente make-up wordt in de lederhuid aangebracht. Hierdoor is het mogelijk om de permanente make up aan te passen.