Altijd prachtige wenkbrauwen met Shadow Brows

Er zijn diverse verschillende technieken om je wenkbrauwen te laten verfraaien door een PMU-specialist of bij een salon. Eén van de deze technieken is de Shadow Brow, of gewoon op zijn Nederlands; de schaduwtechniek. Bij iedere vorm van permanente make-up wordt er in de bovenste huidlaag pigment ingebracht. Dit wordt gedaan met een pen waarin een naald/hygiënemodule is geplaatst. Permanente make-up lijkt qua techniek erg op een tatoeage, maar veel minder diep in de huid.  

Hoe zien mijn wenkbrauwen eruit met de Shadow Brow techniek?  

Je specialist zal je wenkbrauwen, uiteraard nadatjullie samen uitgebreid besproken hebt wat je voorkeuren zijn, je wenkbrauwen inkleuren met een poederachtige uitstraling, maar wel met strakke randen uiteraard. Met de schaduw techniek krijg je een natuurlijke uitstraling, volle strakke wenkbrauwen die niet lijken als of er een ‘tattoo’ op je gezicht is geplakt. Het scheelt je zo twintig minuten aan het begin van je dag, als je gewend bent om iedere dag je wenkbrauwen in te tekenen. Je ogen en gezicht zullen meer spreken door de juiste vorm en techniek.

Voor wie is het geschikt? 

Shadow Brows zijn heel erg geschikt voor mensen met hele dunne of helemaal geen wenkbrauwen, door bijvoorbeeld te veel epileren in het verleden. Waar het ook heel geschikt voor is, is voor asymmetrische wenkbrauwen of als je onregelmatige haargroei hebt.  

Zijn Shadow Brows ook voor mij geschikt? 

Bijna iedereen kan zijn of haar wenkbrauwen laten behandelen met de Schaduw techniek, het is heel erg veilig en geeft een zacht en vol resultaat. De pigmenten die gebruikt worden door de goede specialisten zijn bijzonder veilig en bevatten niet, zoals pigment voor tattoeeren, metalen. Er zijn echter wel enkele omstandigheden waarbij het niet verstandig is om een behandeling te laten uitvoeren.  Niet tijdens je zwangerschap vanwege het herstel en de kleur. En ook niet vlak voor je (zomer)vakantie. Na de behandeling moet je zowel zon als zwemmen vermijden.  

Hoe lang duurt de behandeling? 

 Per behandeling moet je rekenen op ongeveer zo’n anderhalf uur, dit is inclusief het intekenen en inkleuren. De specialist zal samen met jou de beste vorm en kleur kiezen voor jouw gezicht en haarkleur. Dit zal gedaan worden door de wenkbrauwen in te tekenen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Heb je zelf bijvoorbeeld een foto met een voorbeeld van wat je graag zou willen? Neem dat dan gerust mee naar je specialist. Dat komt absoluut veel voor. 

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen voor de behandeling? 

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo veel mogelijk profijt te hebben van je PMU. Om te beginnen is het belangrijk om voor de behandeling om geen groene thee te drinken en/of voedingssupplementen met vitamine A en E te gebruiken. Het kan voorkomen dat door de aanwezige antioxidanten in deze produkten de gebruikte pigmenten dan minder goed aanslaan. Ook het gebruik van bloedverdunners, zoals bijvoorbeeld paracetamol of aspirine, wordt 24-uur voor de behandeling afgeraden. Bij diabetes is het sowieso beter om voor de behandeling met je behandelaar te overleggen en dat aan dit aan je specialist te melden. En wat natuurlijk altijd boven aan het lijstje zou moeten staan, geen drank en/of drugs gebruiken in de 24 uur voor je behandeld gaat worden. 

Zijn Shadow Brows pijnlijk? 

Bij Permanente Make Up kun je altijd iets ongemak ervaren, zo ook bij de schaduwtechniek. Dit is natuurlijk bij ieder mens verschillend, al naar gelang je eigen pijngrens. Je huid wordt open gewerkt met een naald en dat is uiteraard iets wat je zult voelen. Vind je het echt een beetje eng en heb je veel spanning omdat je bang dat het toch pijn gaat doen? Neem dan gewoon contact op met je huisarts. Deze kan je een recept voorschrijven voor een speciale verdovende zalf, genaamd Emla. Dit is heel gebruikelijk en je arts kent deze zalf. Officieel dien je deze zalf zelf mee te nemen naar je PMU-specialist en overleg dit vooral ook even tijdens het intake-gesprek met je specialist.

Wat kan ik verwachten na de behandeling? 

De eerste dagen kunnen een beetje ongemakkelijk zijn. Het behandelde gebied kan een beetje opgezwollen zijn, maar dat is vrij gebruikelijk met de meeste technieken van PMU. Het behandelde gebied moet absoluut schoon en droog blijven, dus gebruik geen make up totdat het gebied volledig genezen is. Misschien zijn er een paar korstjes, de huid is tenslotte wat beschadigd. Probeer deze gewoon met rust te laten, Hoe meer het behandelde gebied met rust laat wordt gelaten, hoe beter het pigment blijft zitten. Met de korstjes kun je namelijk het pigment meetrekken. Kijk er niet raar van op als de kleur de eerste dagen een beetje ‘hard’ lijkt. De specialist houdt er al rekening mee dat het pigment wat gaat vervagen. Als er een touch-up nodig is, dan gebeurt dat tijdens de vervolgafspraak. In principe kun je alle normale bezigheden meteen weer hervatten, maar zonnebaden, zwemmen en een work-out worden de eerste week afgeraden. Na een week zou de behandeling volledig geheeld moeten zijn.  

Hoe lang blijven Shadow brows zitten? 

Gemiddeld blijven de meeste PMU’s één tot anderhalf jaar goed zitten. Het pigment wordt bij PMU maar 0.3 mm diep in de huid aangebracht. Hierdoor zal het pigment altijd gaan vervagen na verloop van tijd. Helemaal verdwijnen zal het niet, maar het wordt minder goed zichtbaar op de huid. Het vervagen komt door blootstelling aan UVA- en UVB-straling, zoals daglicht, zonnebank en peelings. Het is daarom ook belangrijk om een goede zonnecréme te gebruiken in de zomer maanden. Hierdoor krijgt de kleur meer weerstand tegen het vervagen.

Als je PMU begint te vervagen tot het moment waarop je het zelf niet meer mooi vindt en weer meer tijd kwijt bent aan het zelf intekenen van je wenkbrauwen, dan is het tijd om een nieuwe afspraak te maken bij je specialist

Wat kost een Shadow Brow behandeling? 

De kosten voor een schaduw behandeling voor je wenkbrauwen kunnen verschillen per specialist of salon, de prijzen staan niet ergens vast voor alle salons. Niet alleen dat, maar ook de locatie kan ook verschil maken. In de Randstad kost PMU bijvoorbeeld 15 á 20% meer dan in de rest van het land. Daar hebben de salons het over het algemeen wat drukker, vandaar. En dit ligt dus niet altijd aan de ervaring van de specialist. Over het algemeen kun je rekenen op zo’n € 325,00 voor je Shadow Brow behandeling. 

 

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen? 

Om de PMU behandeling zo optimaal te laten verlopen, hebben wij voor jou de volgende adviezen, die dienen als voorzorg instructies, die je in acht kunt nemen voorafgaand aan elke behandelsessie:  

 • Drink een aantal dagen van te voren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen met Vitamine E, door de antioxidanten pakt de PMU mogelijk minder goed.  
 • Drink 24 uur voor de behandeling absoluut geen alcohol en een aantal uur van te voren geen koffie of andere cafeïne houdende dranken, dit zijn bloedverdunners en dit kan eventueel voor bloeden tijdens de behandeling zorgen en het kan de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten. Bloeden tijdens de behandeling zorgt ervoor dat de PMU moeilijker blijft zitten.  
 • Neem 24 uur van te voren geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen… Paracetamol mag wel.  
 • Neem 24 uur voorafgaand geen bloed verdunnende medicijnen (overleg met uw arts)  
 • Sport niet op de dag van de behandeling, hitte van het lichaam zorgen ervoor dat de poriën open gaan staan en zweet (zout) kan ervoor zorgen dat de kleur meer gaat vervagen. Zout wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om verkeerde PMU te verwijderen.  
 • Daarnaast adviseren wij om geen behandeling tijdens de menstruatieweek in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed  op je huid en daarnaast is de behandeling in deze periode gevoeliger.  
 • Bij een lipbehandeling is het beter om 2 weken voor de behandeling te stoppen met veelvoudig gebruik van lippenbalsem zoals bijvoorbeeld Labello en lipgloss. Met veelvoudig gebruik bedoelen we vaker dan twee keer per dag.  Lipbalsems kunnen mogelijk de celdeling vertragen wat invloed kan hebben op het resultaat van PMU.  
 • Als je ooit een koortslip, wat natuurlijk een virus is, hebt gehad en je wilt toch graag een lip behandeling met permanente make up ondergaan, volg dan het volgende advies op: Neem 1 week van te voren 1000mg tot 2000mg L-Lysine en vitamine C-ester tabletten (De merken Solgar en Orthica zijn goed en gewoon verkrijgbaar bij de drogist) Smeer met Zovirax crème, zodra er een prikkeling komt, deze is ook is verkrijgbaar bij de reguliere drogist. En zo’n zeven dagen na de behandeling kunt je met deze voedingssupplementen stoppen.

Wat is de nazorg? 

Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezen van de behandeling. Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raden wij het volgende aan. de volgende adviezen als nazorg instructies aan:  

 • De behandelde huid dient gedurende 5 tot 10 dagen droog te worden gehouden. Let op dat u géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelplaats aanbrengt. Sterk aangeraden wordt om tijdens de eerste 5-10 dagen ‘s avonds en ‘s ochtends enkel een dun laagje druivenpitolie op de behandelde huid aan te brengen. Voor de  lippen wel vaseline gebruiken tijdens het tandenpoetsen. De huid zal op deze manier sneller en mooier genezen en dan na 5-10 dagen is de huid gesloten en kan deze weer nat gemaakt en opgemaakt worden.  
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.  
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.  
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.  
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om 5-10 dagen niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.  
 • Vermijd zoveel mogelijk (wat mogelijk is) de eerste zeven dagen direct zonlicht of zonnebank licht. Probeer in de toekomst als je gaat zonnebaden of überhaupt in de zon gaat, je permanente make up te beschermen door deze met factor 20 of hoger in te smeren.  
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retinol houdende (Vit A) producten of peelingen te gebruiken op de PMU gedurende 30 dagen na de behandeling.  
 • Wat heel erg belangrijk voor je lippen, is om geen gebruik te maken van zogeheten whitening tandpasta’s en smeer de eerste vijf dagen na de behandeling voor het tandenpoetsen je lippen in met een klein beetje vaseline. 
 • Het is het allerbeste om pittig eten even te vermijden en geen heet drinken te nuttigen. 
 • Drink de eerste uren na de behandelingen door een rietje. 
 • Bescherm je lippen met het juiste product. Make Up Defender is een product dat speciaal voor Permanente Make Up is gemaakt. 

Waar kun je terecht voor je  Shadow Brow behandeling? 

Wij raden absoluut iedereen die een Permanente Make Up behandeling wil laten doen aan, om van tevoren te controleren of de specialist die je gekozen hebt, gecertificeerd is door de GGD en aangesloten is bij de ANBOS. Dat is online te controleren. Op die manier weet je zeker dat je met een professional te maken hebt. Vraag om reviews en voor en na foto’s. Check ook online wat je kunt vinden over de salon of specialist. Social media is een goede graadmeter. En het allerbeste is natuurlijk uit persoonlijke ervaringen van anderen. Op onze site vind je alleen specialisten die aan deze voorwaarden voldoen en wiens werkwijze op deze manier is.