De penseeltechniek is een redelijk nieuwe techniek voor Permanente Make Up in Nederland. De behandeling wordt uitgevoerd met een speciaal flexibel naaldje. Met deze techniek is het mogelijk om ook ultradunne haartjes te tekenen. Het blijkt dat deze techniek zeer geschikt is voor de gevoelige Aziatische huid, die over het algemeen wat dunner is dan de Westerse huid. En daardoor ook meer geschikt voor de mannenhuid, die ook minder vetcellen bevat. Deze techniek lijkt in principe veel op Microblading, maar is toch niet het helemaal hetzelfde. Maar toch wordt regelmatig de vraag gesteld wat dan wel precies het verschil is. Er zijn twee grote verschillen: 

Ten eerste: 

De naald. De Penseeltechnieknaald is veel meer flexibel. De naaldjes bewegen bij het intekenen van de haartjes.  

Ten tweede: 

De techniek. In plaats van dat er een streep getrokken wordt wat een snijdend effect en gevoel geeft in de huid, wordt de Penseelnaald in de huid gebracht alsof je aan het borduren bent. De huid wordt minder rood, heeft minder beschadiging en zwelling na de behandeling en het is daardoor ook minder pijnlijk. 

Hoe lang duurt de behandeling?

De gehele behandeling duurt ongeveer één tot twee uur afhankelijk van je specialist. Om te beginnen wordt eventueel de verdovende zalf aangebracht, mocht je die meegebracht hebben. (Deze is verkrijgbaar op recept bij je eigen huisarts) en het duurt ongeveer een half uur totdat de verdoving optimaal is. Vervolgens zal de wenkbrauw getekend worden. Daarna ingekleurd met pigment. Mocht er je nog pijn voelen, geef dat vooral aan. Je specialist kan bij verdoven tijdens de behandeling namelijk.   

Hoe wordt de penseeltechniek gezet? 

Bij de penseeltechniek gebruikt de specialiste een manuele pen met een flexibel naaldje .  De naald wordt in de inkt gedoopt en vervolgens worden deze pigmenten in een vegende beweging aangebracht in de opperhuid. Er worden kleine haartjes getekend, die wenkbrauw haren nabootsen en die vrijwel niet van echt zijn te onderscheiden. Doordat de haartjes één voor één worden ‘getekend’ is het een behandeling waar de tijd voor genomen moet worden en die heel nauwkeurig moet gebeuren. Zo’n vier tot zes weken later word je verwacht om bij te werken. Soms zijn er kleine plekjes waar de pigment niet goed heeft gepakt en ook wordt de vorm gecontroleerd. Je moet er van uit gaan dat je na ongeveer 18 maanden weer bijgewerkt dient te worden om het mooie resultaat te behouden.     

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen? 

Om de PMU behandeling zo optimaal te laten verlopen, hebben wij voor jou de volgende adviezen, die dienen als voorzorg instructies, voorafgaand aan elke behandelsessie:  

 • Drink een aantal dagen van te voren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen met Vitamine E, door de antioxidanten pakt de Permanente Make Up mogelijk minder goed.  
 • Drink 24 uur voor de behandeling absoluut geen alcohol en een aantal uur van te voren geen koffie of andere cafeïne houdende dranken, dit zijn bloedverdunners en dit kan eventueel voor bloeden tijdens de behandeling zorgen en het kan de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten. Bloeden tijdens de behandeling zorgt ervoor dat de PMU moeilijker blijft zitten.  
 • Neem 24 uur voor de behandeling geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen… Paracetamol mag wel.  
 • Neem 24 uur voorafgaand geen bloed verdunnende medicijnen (overleg met uw arts)  
 • Sport niet op de dag van de behandeling, hitte van het lichaam zorgen ervoor dat de poriën open gaan staan en zweet (zout) kan ervoor zorgen dat de kleur meer gaat vervagen. Zout wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om verkeerde PMU te verwijderen.  
 • Daarnaast adviseren wij om geen behandeling tijdens de menstruatieweek in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed  op je huid en daarnaast is de behandeling in deze periode gevoeliger.  

Waarop moet je letten bij het genezingsproces?  

Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezen van de behandeling. Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raden wij het volgende aan. 

 • De behandelde huid dient gedurende 5 tot 10 dagen droog te worden gehouden. Let op dat u géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelplaats aanbrengt. Sterk aangeraden wordt om tijdens de eerste vijf tot tien dagen ‘s avonds en ‘s ochtends enkel een dun laagje druivenpitolie op de behandelde huid aan te brengen. De huid zal op deze manier sneller en mooier genezen en dan na vijf tot tien dagen is de huid gesloten en kan deze weer nat gemaakt en opgemaakt worden.  
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.  
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.  
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.  
 • Voor de beste genezing en natuurlijk om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om 5-10 dagen niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet, en met name het zout in transpiratie, trekt namelijk de pigmenten eruit.  
 • Vermijd zoveel mogelijk (wat mogelijk is) de eerste zeven dagen direct zonlicht of zonnebank licht. Probeer in de toekomst als je gaat zonnebaden of überhaupt in de zon gaat, je permanente make up te beschermen door deze met factor 20 of hoger in te smeren.  
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retinol houdende (Retinal is Vitamine A) producten of peelingen te gebruiken op de PMU gedurende 30 dagen na de behandeling.  
 • Bescherm je huid met het juiste product. Make Up Defender is bijvoorbeeld een product dat speciaal voor Permanente Make Up is gemaakt. 

Het eerste resultaat van de penseeltechniek 

Schrik niet te veel als de kleur van je wenkbrauwen de eerste dagen en weken misschien donkerder is dan je je had voorgesteld. Misschien denk je dat het nooit weer goed komt, maar wees niet bang. Het komt echt weer goed. Het pigment heeft een paar dagen nodig om tot de juiste kleur te vervagen. Na ongeveer tien dagen is de kleur al zo’n 60% lichter. En vergeet niet, het duurt zo’n vier tot zes weken tot je het uiteindelijke resultaat bereikt.   

Ga altijd naar een GGD goedgekeurde specialist 

 De penseeltechniek is een relatief eenvoudige behandeling met maar weinig hersteltijd. Maar geen enkele behandeling is volkomen risicoloos. Bij de penseeltechniek zou het kunnen gebeuren dat er littekenvorming optreedt, vooral al er gekrabt wordt aan de korstjes en ook zouden de nog aanwezige eigen wenkbrauwhaartjes kunnen verdwijnen door die littekens. Maar de grootste risico’s zijn misvormde en/of niet-symmetrische wenkbrauwen. Het is dan ook van groot belang dat je je verdiept in de specialist aan wie je de behandeling toevertrouwd. Zie erop toe dat ze aangesloten zijn bij zowel de GGD als de ANBOS. Het is ook heel verstandig om de recencies te lezen van anderen die deze behandeling hebben laten uitvoeren. Omdat de penseeltechniek semi permanent is, kan de specialist vaak nog wel kleine veranderingen aanpassen aan de symmetrie van de wenkbrauwen.   

Zoals gezegd, het resultaat is zo’n 18 maanden optimaal, maar als je ervoor kiest om de behandeling niet te herhalen, kan het zo’n drie jaar duren voor dat al het pigment compleet vervaagd is van je huid.   

Wat kost de penseeltechniek? 

De kosten voor de penseeltechniek bedragen zo ongeveer tussen de € 250,00 en € 300,00.  Maar dit is ook sterk afhankelijk van de locatie van de specialist. de kosten liggen in de Randstad zo’n 10% hoger.

Wanneer niet? 

Heb je vaak last van allergische reacties, dan moet je voorzichtig zijn met de penseeltechniek. Het pigment zou een reactie kunnen uitlokken. Win altijd eerst informatie in bij een gediplomeerde specialist.  

De penseeltechniek wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, gezien in die situatie de immuunreacties niet goed te voorspellen zijn.  

Diabetespatiënten zijn gevoeliger voor infecties en daarom is het af te raden of er moet extra veel aandacht besteed worden aan goed ontsmetten.  

Overige contra-indicaties voor microblading zijn: hemofilie, hepatitis, aids, huidkanker, eczema, wondjes en het gebruik van bloedverdunners.