Eyeliner onder en boven is één van de meest gekozen PMU behandeling

Dit type eyeliner komt het meest overeen met de eyeliner die je zelf thuis zet met een kohl-potlood of een liquid eyeliner. Er wordt een lijntje boven en/of onder je wimperrand gepigmenteerd door de specialist. Hierdoor krijg je een automatisch een stralende, verzorgde en vooral en sprekende oogopslag. Deze techniek wordt over het algemeen gecombineerd met de basis eyeliner. Meestal wordt dit met zwarte pigment gedaan, maar bijvoorbeeld grijs of bruin behoren ook zeker tot de mogelijkheden. Het zwarte pigment wordt na verloop van tijd donkerblauw. Informeer altijd bij de specialist over de juiste kleur

Eyeliner boven en onder 

Overweeg je om een full eyeliner (onder en boven) aan te laten brengen door middel van Permanente Make-Up, dan wordt er een donker lijntje pigment tussen en boven de wimperhaartjes aangebracht door de PMU-specialist. Het is een erg verzorgde uitstraling en is verreweg één van de meest gekozen PMU-behandelingen voor wat betreft de ogen. Overdag zie je er gewoon verzorgd en opgemaakt uit. En voor een avond make up, is het met deze vorm van Permanente Make-Up eenvoudig om de eyeliner zelf wat dikker aan te zetten met gewone make up.    De specialist zal samen met jou de meest perfecte kleur voor jou bepalen natuurlijk.  Dis is ook afhankelijk van je eigen haar- en huidskleur.  

Wat zijn de voordelen van deze techniek? 

Alle vormen van Permanente Make-Up bestaan uit het aanbrengen van pigment in de opperhuid, dat is in dit geval niet anders. Bij de deze behandeling wordt er een donkere kleur pigment tussen en boven de wimpers geplaatst. Hierdoor lijkt het meteen ook alsof je wimpers voller en dikker zijn.  Fijne meevaller!

Is deze techniek voor iedereen geschikt? 

Mits je kiest voor een gekwalificeerde specialiste is iedere vorm van Permanente Make Up eigenlijk erg veilig. Bijna iedereen haar ogen laten behandelen met deze techniek.  Er zijn echter wel enkele omstandigheden waarbij het niet wenselijk is om de behandeling te laten uitvoeren. Niet tijdens je zwangerschap vanwege het herstel en de kleur. En ook niet vlak voor een vakantie. Na de behandeling moet je zon en zwemmen vermijden nog even vermijden.   

Hoe lang duurt de behandeling? 

Over het algemeen duurt de behandeling zo’n anderhalf uur. De specialist zal samen met jou de beste vorm en kleur kiezen voor jouw gezicht en haarkleur.  

Is de behandeling erg pijnlijk? 

Bij iedere vorm van Permanente Make-Up kun je iets ongemak ervaren en dat is bij deze behandeling niet anders. Al is dat bij ieder mens afhankelijk van je persoonlijke pijngrens natuurlijk. De huid wordt oppervlakkig open gewerkt met de naald en dat zul je altijd voelen. Ervaar je erg veel spanning omdat je bang dat het toch te veel pijn gaat doen? Neem dan even contact op met je huisarts. Deze kan je een recept voorschrijven voor een speciale verdovende zalf, genaamd Emla. Officieel dien je deze zalf zelf mee te nemen naar je PMU-specialist en overleg dit vooral ook even tijdens het intake-gesprek met je specialist 

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen? 

Om je PMU behandeling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, hebben we aan aantal adviezen op een rijtje gezet. Deze dienen als voorzorg instructies, voorafgaand aan elke behandelsessie. Neem ze goed door en bespreek ze eventueel met je specialist. Bedenk dat er geen rare vragen bestaan. 

 • Drink een aantal dagen van tevoren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen met Vitamine E, door de antioxidanten in de thee ‘pakt’ de PMU mogelijk minder goed.  
 • Drink 24 uur voor de behandeling absoluut géén alcohol en een aantal uur van tevoren ook géén koffie of andere cafeïne houdende dranken. Dit zijn namelijk bloedverdunners en hierdoor loop je een grotere kans op bloedingen tijdens de behandeling. Ook kan het de zwelling na een behandeling vergroten. Bloeden tijdens de PMU komt deze niet ten goede, het blijft dan minder goed zitten.  
 • Neem 24 uur van voor de behandeling geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen om dezelfde reden als hierboven beschreven. Ook dit zijn bloedverdunners.   Eventueel is paracetamol wel toegestaan.  
 • Neem 24 uur voorafgaand aan de geplande behandeling ook geen andere verdunnende medicijnen (overleg altijd met je arts als je er niet zeker van bent)  
 • Ga niet sporten op de dag van de behandeling. De hitte van het lichaam zorgt ervoor dat je poriën meer open gaan staan en je transpiratie, dat van nature zout bevat, kan ervoor zorgen dat de kleur sneller en meer gaat vervagen. Zo wordt zout bijvoorbeeld ook ingezet om een verkeerd gezette PMU te verwijderen.   
 • Daarnaast adviseren wij je om geen behandeling te plannen tijdens je menstruatie in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed op je huid en daarnaast is je huid tijdens deze periode gevoeliger, dus meer pijnlijk. 

Wat kan ik verwachten na mijn Permanente Make-Up behandeling? 

Verwacht de eerste dagen misschien wat ongemak en zwelling. Het behandelde gebied moet schoon en droog blijven, dus géén make-up gebruiken totdat het gebied echt volledig genezen is. Misschien zijn er een paar korstjes, de huid is tenslotte wel wat beschadigd, maar blijf hier écht vanaf. Hoe meer je het met rust laat, hoe beter het pigment blijft. Verwacht ook dat de kleur de eerste dagen wat ‘hard’ kan zijn. De specialist houdt namelijk rekening met het feit dat het gaat vervagen. Als er een touch-up nodig is, dan gebeurt dat tijdens de vervolgafspraak. In principe kun je alle normale bezigheden meteen weer hervatten, maar zonnebaden, zwemmen en een pittige work-out worden de eerste week afgeraden. Na een week zou de behandeling volledig geheeld moeten zijn. 

Waar moet ik rekening mee houden voor wat betreft de nazorg? 

Zoals gezegd kan na de behandeling de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en trekkerig aanvoelen en is er mogelijk een beetje zwelling van het gebied. Dit is normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Het hoort gewoon bij het genezingsproces.  Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raden wij het volgende aan.   

 • De behandelde huid dient gedurende vijf tot tien dagen droog te worden gehouden. Let op dat je géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelde huid aanbrengt. Wij raden je aan om tijdens de eerste vijf tot tien dagen ‘s avonds en ‘s morgens alleen een dun laagje druivenpitolie op de behandelde huid aan te brengen.  
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.  
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.  
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.  
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om zeker de eerste week na de behandeling niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.  
 • Vermijd voor zover dat mogelijk is de direct zonlicht en /of de zonnebank in de eerste week na je behandeling. Probeer in de toekomst als je gaat zonnebaden of überhaupt in de zon gaat, je permanente make up te beschermen door deze met factor 20 of hoger in te smeren. Hiervoor is een speciale créme beschikbaar met een hoge SPF Factor die gemaakt is voor Permanente Make-Up.  
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retinol houdende (Vitamina A) producten of peelingen te gebruiken op de PMU tot zeker een maand na de behandeling.  

Hoe lang blijft mijn eyeliner zitten? 

Over het algemeen blijft alle PMU één tot anderhalf jaar goed zitten. Het pigment wordt bij Permanente Make Up maar 0.3 mm diep in de huid aangebracht. Hierdoor zal vervagen na verloop van tijd. Helemaal verdwijnen zal het nooit, maar het wordt met het verstrijken van de tijd minder goed zichtbaar op de huid. Het vervagen komt onder andere door blootstelling aan UVA- en UVB-straling, zoals daglicht, zonnebank en peelings. Het is daarom ook belangrijk om een goede zonnecréme te gebruiken in de zomer maanden. Hierdoor krijgt de kleur meer weerstand tegen het vervagen.

Als je PMU begint te vervagen tot het moment waarop je het zelf niet meer mooi vindt en weer meer tijd kwijt bent aan het zelf intekenen van je wenkbrauwen, dan is het tijd om een nieuwe afspraak te maken bij je specialist

Wat kost een eyeliner behandeling? 

De kosten voor een behandeling kunnen verschillen per specialist of salon. Niet alleen dat, maar de locatie kan ook verschil maken. In de Randstad zijn de kosten van Permanente Make-Up gemiddeld zo’n 15 á 20% hoger dan in de rest van Nederland. In de Randstad hebben de salons het over het algemeen wat drukker, vandaar dat ze wat hogere prijzen kunnen vragen. En dit ligt dus niet altijd aan de ervaring van de specialist. Over het algemeen kun je rekenen op zo’n €350,00 voor je full eyeliner behandeling, dus boven en onder op de oogleden 

Waar kun je terecht voor je eyeliner PMU behandeling? 

Controleer van tevoren of de specialist die je op het oog hebt gecertificeerd is door de GGD en aangesloten is bij de ANBOS. Alleen zo weet je zeker dat je met een professional te maken hebt. Vraag om reviews en voor en na foto’s. Kijk vooral online wat je kunt vinden aan recensies over de salon of specialist. En het allerbeste advies komt uiteraard van persoonlijke ervaringen van anderen. Op onze site vind je alleen specialisten die aan deze voorwaarden voldoen.