Zoals de naam eigenlijk al zegt, wordt er bij een geschaduwde eyeliner door je specialist een schaduw aangebracht boven de wimperrand van het bovenste ooglid. Het effect hiervan lijkt op dat van de welbekende  ‘smokey eye’. Dit zorgt voor een prachtige oogopslag, maar het verdient wel de aanbeveling om hier goed over na te denken. Het kan wat zwaar zijn voor iedere dag make-up.   

 

 

Wat zijn de voordelen van deze techniek?  

Net zoals bij alle andere vormen van PMU bestaat ook deze techniek uit het aanbrengen van een speciaal pigment in de opperhuid. Bij deze techniek zal de specialist de kleur van de PMU laten uitwaaieren op je ooglid en hierdoor wordt de illusie van een Smokey Eye gecreëerd. Het effect is natuurlijk prachtig, maar wij adviseren je wel om er even goed over na te denken. Het effect kan wat dramatisch zijn en is meer te vergelijken met een zware avond make-up. Er is natuurlijk geen enkel probleem als jij dat mooi vindt, maar bedenk wel dat je smaak en uiterlijk kan veranderen en dat permanente make-up niet zomaar vervaagt. Je zult het altijd iets blijven zien, zelfs na jaren. En mocht je het willen verwijderen, dan is dat een langdurig, kostbaar en pijnlijk proces. De specialist zal alles uiteraard in overleg met jou doen, zodat je weet wat je te wachten staan na je Permanente Make-Up behandeling. Je kunt er ook voor kiezen om deze techniek in een andere kleur dan het traditionele zwart te laten behandelen. Er zal samen met jou gekeken worden naar de beste opties voor jouw specifieke situatie. Er zal dus ook goed naar je huids, -haar- en oogkleur worden gekeken door de specialist.  

Is deze techniek geschikt voor mij?   

Bijna iedereen kan haar ogen laten behandelen met deze techniek, Permanente Make-Up, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde specialist met de juiste GGD-kwalificering, is eigenlijk een heel erg veilige behandeling.   Er zijn echter wel een paar omstandigheden waarbij het niet wenselijk is om de behandeling te laten uitvoeren. Welke dat zijn, hebben we hier even voor je op een rijtje gezet. Plan geen behandeling tijdens je zwangerschap vanwege het herstel en de kleur.   En niet vlak voor je (zomer)vakantie. Na de behandeling moet je namelijk zon en zwemmen ten alle tijde vermijden.    

Hoe lang duurt de behandeling?   

Over het algemeen duurt de behandeling zo’n anderhalf uur. De specialist zal samen met jou de beste vorm en kleur kiezen voor jouw gezicht en haarkleur.    

Is het de PMU behandeling pijnlijk?   

Je kunt wat ongemak ervaren tijdens iedere vorm van een Permanente Make-Up behandeling en dat is bij deze behandeling niet anders. Hoewel dat bij ieder mens afhankelijk van de persoonlijke pijngrens natuurlijk. Je huid wordt oppervlakkig open gewerkt met de naald met een soort van krasjes en dat zul je gewoon wel altijd voelen. Vind je het idee hiervan erg spannend? En ben je bang dat de behandeling toch te veel pijn gaat doen? Neem dan vooral contact op met je eigen huisarts. Deze kan je een recept voorschrijven voor een speciale verdovende zalf, genaamd Emla. Officieel dien je deze zalf zelf mee te nemen naar je PMU-specialist en overleg dit vooral ook even tijdens het intake-gesprek met je specialist    

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen?   

Om de behandeling met Permanente Make Up zo optimaal mogelijk te laten verlopen, hebben wij de volgende adviezen op een rijtje gezet, deze dienen als voorzorg instructies, voorafgaand aan elke behandelsessie:    

 • Drink een aantal dagen van tevoren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen met Vitamine E, door de antioxidanten in de thee ‘pakt’ de PMU mogelijk minder goed.    
 • Ga niet sporten op de dag van de behandeling. De hitte van het lichaam zorgt ervoor dat je poriën meer open gaan staan en je transpiratie, dat van nature zout bevat, kan ervoor zorgen dat de kleur sneller en meer gaat vervagen. Zo wordt zout bijvoorbeeld ook ingezet om een verkeerd gezette PMU te verwijderen.     
 • Drink 24 uur voor de behandeling absoluut géén alcohol en een aantal uur van tevoren ook géén koffie of andere cafeïne houdende dranken. Dit zijn namelijk bloedverdunners en hierdoor loop je een grotere kans op bloedingen tijdens de behandeling. Ook kan het de zwelling na een behandeling vergroten. Bloeden tijdens de PMU komt deze niet ten goede, het blijft dan minder goed zitten.    
 • Neem 24 uur van voor de behandeling geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen om dezelfde reden als hierboven beschreven. Ook dit zijn bloedverdunners.   Eventueel is paracetamol wel toegestaan.    
 • Neem 24 uur voorafgaand aan de geplande behandeling ook geen andere verdunnende medicijnen (overleg altijd met je arts als je er niet zeker van bent)    
 • Daarnaast adviseren wij je om geen behandeling te plannen tijdens je menstruatie in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed op je huid en daarnaast is je huid tijdens deze periode gevoeliger, dus meer pijnlijk.   

Wat kan ik verwachten na deze eyeliner behandeling?   

De eerste dagen kun je misschien wat ongemak en zwelling verwachten. Het behandelde gebied moet wel schoon en droog blijven, dus geen make up gebruiken totdat het gebied volledig genezen is. Misschien zijn er een paar korstjes, de huid is tenslotte wel wat beschadigd, maar blijf hier écht vanaf. Hoe meer je het met rust laat, hoe beter het pigment blijft. Verwacht ook dat de kleur de eerste dagen wat ‘hard’ kan zijn. De specialist houdt namelijk rekening met het feit dat het gaat vervagen. Als er een touch-up nodig is, dan gebeurt dat tijdens de vervolgafspraak. In principe kun je alle normale bezigheden meteen weer hervatten, maar zonnebaden, zwemmen en een pittige work-out worden de eerste week afgeraden. Na een week zou de behandeling volledig geheeld moeten zijn.   

Wat is de nazorg?   

Zoals gezegd kan na de behandeling de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is volkomen normaal en zeker niet iets om je zorgen over te maken. Het hoort gewoon bij het genezingsproces.  Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raden wij het volgende aan.    

 • De behandelde huid dient gedurende vijf tot tien dagen droog te worden gehouden. Let op dat je géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelde huid aanbrengt. Wij raden je aan om tijdens de eerste vijf tot tien dagen ‘s avonds en ‘s morgens alleen een dun laagje druivenpitolie op de behandelde huid aan te brengen.    
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.    
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.     
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om zeker de eerste week na de behandeling niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.    
 • Vermijd voor zover dat mogelijk is de direct zonlicht en /of de zonnebank in de eerste week na je behandeling. Probeer in de toekomst als je gaat zonnebaden of überhaupt in de zon gaat, je permanente make up te beschermen door deze met factor 20 of hoger in te smeren. Hiervoor is een speciale créme beschikbaar met een hoge SPF Factor die gemaakt is voor Permanente Make-Up.  Ook is er een anti-aging oogcréme uit dezelfde lijn beschikbaar  
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retino, ofwel Vitamin A houdende producten of peelingen te gebruiken op je PMU tot zeker een maand na de behandeling.    

Hoe lang kan ik verwachten dat mijn eyeliner blijft zitten?   

Gemiddeld blijft alle Permanente make-up één tot anderhalf jaar goed zitten. Het pigment wordt bij PMU maar 0.3 mm diep in de huid aangebracht. Hierdoor zal vervagen na verloop van tijd. Helemaal weg zal het niet gaan, maar het wordt minder goed zichtbaar op de huid. Dat is ook de reden dat je met namen over een schaduw eyeliner even goed moet nadenken of je dit over een aantal jaren nog steeds zo mooi gaat vinden. Het vervagen komt door blootstelling aan UVA- en UVB-straling, zoals daglicht, zonnebank en peelings. Het is daarom ook belangrijk om een goede zonnecréme te gebruiken in de zomer maanden. Hierdoor krijgt de kleur meer weerstand tegen het vervagen.  

Als je PMU begint te vervagen tot het moment waarop je het zelf niet meer mooi vindt en weer meer tijd kwijt bent aan het zelf intekenen van je wenkbrauwen, dan is het tijd om een nieuwe afspraak te maken bij je specialist.  

Wat kost een eyeliner behandeling?   

De kosten voor een behandeling kunnen verschillen per specialist of salon. Niet alleen dat, maar de locatie kan ook verschil maken. In de Randstad kost PMU gemiddeld 15 á 20% meer dan in de rest van Nederland. In de Randstad hebben de salons het over het algemeen wat drukker, vandaar. En dit ligt dus niet altijd aan de ervaring van de specialist. Over het algemeen kun je rekenen op zo’n € 250,00 voor je eyeliner behandeling. Dit is uitgaande van alleen een eyeliner die dikker dan zo’n twee mm is.  

Waar kun je terecht voor je eyeliner PMU behandeling?   

Controleer van tevoren of de specialist die je op het oog hebt gecertificeerd is door de GGD en aangesloten is bij de ANBOS. Alleen zo weet je zeker dat je met een professional te maken hebt. Vraag om reviews en voor en na foto’s. Check online wat je kunt vinden over de salon of specialist. En het allerbeste is natuurlijk uit persoonlijke ervaringen van anderen. Op onze site vind je alleen specialisten die aan deze voorwaarden voldoen.