Er zijn verschillende manieren en technieken om de ogen meer te laten spreken door middel van permanente make-up en deze beginnen natuurlijk allemaal bij de basis. 

Kies je ervoor om de basis eyeliner aan te laten brengen, dan wordt er een donker lijntje pigment tussen de wimperhaartjes aangebracht door de specialist die je uitgekozen hebt. Er wordt in principe alleen pigment geplaatst op de wimperrand. Dit type PMU eyeliner wordt vaak gekozen door zowel mannen als vrouwen, die op zoek zijn naar de meest natuurlijke look. Vooral omdat het met deze vorm net lijkt alsof er totaal geen make-up is gebruikt, maar alleen zorgt voor meer definitie van de ogen, is deze bijvoorbeeld dus ook heel geschikt voor mannen. En de naam basis zegt het al, deze behandeling vormt eigenlijk de basis voor alle andere vormen van eyeliner en kan zowel onder als boven worden geplaatst. De specialist zal samen met jou de meest perfecte kleur voor jou bepalen natuurlijk.  Dit kan zwart zijn, maar ook kleuren als bruin, grijs en blauw zijn onverminderd populair. Dit is sterk afhankelijk van bijvoorbeeld je haarkleur of de kleur van je ogen.

Permanente-MakeUp.nl wil je graag zo goed mogelijk voorlichten zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over welke techniek voor jou persoonlijk het meeste geschikt is.   

Wat zijn de voordelen van deze techniek? 

Alle vormen van Permanente Make-Up bestaan uit het aanbrengen van pigment in de opperhuid, dat is in dit geval niet anders. Bij de basisbehandeling wordt er een donkere kleur pigment tussen de wimpers geplaatst pigmenteren wij met een donker pigment tussen uw wimperhaartjes. Zo lijkt het net alsof je eigen wimpers donkerder en voller zijn zonder echt opgemaakt te zijn.  

 • De wimper aanzet oogt voller en krachtiger, maar lijkt niet op ‘opgemaakt’. 
 • Doordat het zeer natuurlijk oogt is het geschikt voor mannen en vrouwen 
 • Hiermee creëer je het effect van volle wimpers 

Is deze techniek voor iedereen geschikt? 

Bijna iedereen kan zijn of haar ogen laten behandelen met deze techniek, het is eigenlijk heel erg veilig. Het is een uitkomst voor gemak en schoonheid. 

Er zijn echter wel enkele omstandigheden waarbij het niet wenselijk is om de behandeling te laten uitvoeren. Welke dat zijn, hebben we hier even voor je op een rijtje gezet: 

 • Niet tijdens je zwangerschap vanwege het herstel en de kleur. 
 • Niet vlak voor je (zomer)vakantie. Na de behandeling moet je zon en zwemmen vermijden.  

Hoe lang duurt de behandeling? 

Over het algemeen duurt de behandeling zo’n anderhalf uur. De specialist zal samen met jou de beste vorm en kleur kiezen voor jouw gezicht en haarkleur.  

Is het pijnlijk? 

Bij iedere PMU kun je iets ongemak ervaren, dat is bij deze behandeling niet anders. Al is dat bij ieder mens afhankelijk van je persoonlijke pijngrens natuurlijk. De huid wordt oppervlakkig open gewerkt met de naald en dat zul je altijd voelen. Ervaar je erg veel spanning omdat je bang dat het toch te veel pijn gaat doen? Neem dan even contact op met je huisarts. Deze kan je een recept voorschrijven voor een speciale verdovende zalf, genaamd Emla. Officieel dien je deze zalf zelf mee te nemen naar je PMU-specialist en overleg dit vooral ook even tijdens het intake-gesprek met je specialist 

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen? 

Om de behandeling met Permanente Make Up zo optimaal mogelijk te laten verlopen, hebben wij de volgende adviezen op een rijtje gezet, deze dienen als voorzorg instructies, voorafgaand aan elke behandelsessie:  

 • Drink een aantal dagen van tevoren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen met Vitamine E, door de antioxidanten in de thee ‘pakt’ de PMU mogelijk minder goed.  
 • Drink 24 uur voor de behandeling absoluut géén alcohol en een aantal uur van tevoren ook géén koffie of andere cafeïne houdende dranken. Dit zijn namelijk bloedverdunners en hierdoor loop je een grotere kans op bloedingen tijdens de behandeling. Ook kan het de zwelling na een behandeling vergroten. Bloeden tijdens de PMU komt deze niet ten goede, het blijft dan minder goed zitten.  
 • Neem 24 uur van voor de behandeling geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen om dezelfde reden als hierboven beschreven. Ook dit zijn bloedverdunners.   Eventueel is paracetamol wel toegestaan.  
 • Neem 24 uur voorafgaand aan de geplande behandeling ook geen andere verdunnende medicijnen (overleg altijd met je arts als je er niet zeker van bent)  
 • Ga niet sporten op de dag van de behandeling. De hitte van het lichaam zorgt ervoor dat je poriën meer open gaan staan en je transpiratie, dat van nature zout bevat, kan ervoor zorgen dat de kleur sneller en meer gaat vervagen. Zo wordt zout bijvoorbeeld ook ingezet om een verkeerd gezette PMU te verwijderen.   
 • Daarnaast adviseren wij je om geen behandeling te plannen tijdens je menstruatie in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed op je huid en daarnaast is je huid tijdens deze periode gevoeliger, dus meer pijnlijk. 

Wat kan ik verwachten na de behandeling? 

De eerste dagen kun je misschien wat ongemak en zwelling verwachten. Het behandelde gebied moet wel schoon en droog blijven, dus geen make up gebruiken totdat het gebied volledig genezen is. Misschien zijn er een paar korstjes, de huid is tenslotte wel wat beschadigd, maar blijf hier écht vanaf. Hoe meer je het met rust laat, hoe beter het pigment blijft. Verwacht ook dat de kleur de eerste dagen wat ‘hard’ kan zijn. De specialist houdt namelijk rekening met het feit dat het gaat vervagen. Als er een touch-up nodig is, dan gebeurt dat tijdens de vervolgafspraak. In principe kun je alle normale bezigheden meteen weer hervatten, maar zonnebaden, zwemmen en een pittige work-out worden de eerste week afgeraden. Na een week zou de behandeling volledig geheeld moeten zijn. 

Wat is de nazorg? 

Zoals gezegd kan na de behandeling de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is volkomen normaal en zeker niet iets om je zorgen over te maken. Het hoort gewoon bij het genezingsproces.  Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raden wij het volgende aan.  

 • De behandelde huid dient gedurende vijf tot tien dagen droog te worden gehouden. Let op dat je géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelde huid aanbrengt. Wij raden je aan om tijdens de eerste vijf tot tien dagen ‘s avonds en ‘s morgens alleen een dun laagje druivenpitolie op de behandelde huid aan te brengen.  
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.  
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.  
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.  
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om zeker de eerste week na de behandeling niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.  
 • Vermijd voor zover dat mogelijk is de direct zonlicht en /of de zonnebank in de eerste week na je behandeling. Probeer in de toekomst als je gaat zonnebaden of überhaupt in de zon gaat, je permanente make up te beschermen door deze met factor 20 of hoger in te smeren. Hiervoor is een speciale créme beschikbaar met een hoge SPF Factor die gemaakt is voor Permanente Make-Up.  Ook is er een anti-aging oogcréme uit dezelfde lijn beschikbaar
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retino, ofwel Vitamin A houdende producten of peelingen te gebruiken op je PMU tot zeker een maand na de behandeling.  

Hoe lang kan ik verwachten dat mijn eyeliner blijft zitten? 

Gemiddeld blijft alle Permanente make-up één tot anderhalf jaar goed zitten. Het pigment wordt bij PMU maar 0.3 mm diep in de huid aangebracht. Hierdoor zal vervagen na verloop van tijd. Helemaal weg zal het niet gaan, maar het wordt minder goed zichtbaar op de huid. Het vervagen komt door blootstelling aan UVA- en UVB-straling, zoals daglicht, zonnebank en peelings. Het is daarom ook belangrijk om een goede zonnecréme te gebruiken in de zomer maanden. Hierdoor krijgt de kleur meer weerstand tegen het vervagen.

Als je PMU begint te vervagen tot het moment waarop je het zelf niet meer mooi vindt en weer meer tijd kwijt bent aan het zelf intekenen van je wenkbrauwen, dan is het tijd om een nieuwe afspraak te maken bij je specialist

Wat kost een eyeliner behandeling? 

De kosten voor een behandeling kunnen verschillen per specialist of salon. Niet alleen dat, maar de locatie kan ook verschil maken. In de Randstad kost PMU gemiddeld 15 á 20% meer dan in de rest van Nederland. In de Randstad hebben de salons het over het algemeen wat drukker, vandaar. En dit ligt dus niet altijd aan de ervaring van de specialist. Over het algemeen kun je rekenen op zo’n € 225,00 voor je eyeliner behandeling. Dit is uitgaande van alleen een eyeliner op het bovenste ooglid. Mocht je ook het onderste ooglid gedaan willen hebben, dan mag je gezamenlijke rekenen op een bedrag nabij de €400,00   

Waar kun je terecht voor je eyeliner PMU behandeling? 

Controleer van tevoren of de specialist die je op het oog hebt gecertificeerd is door de GGD en aangesloten is bij de ANBOS. Alleen zo weet je zeker dat je met een professional te maken hebt. Vraag om reviews en voor en na foto’s. Check online wat je kunt vinden over de salon of specialist. En het allerbeste is natuurlijk uit persoonlijke ervaringen van anderen. Op onze site vind je alleen specialisten die aan deze voorwaarden voldoen. 

Is het mogelijk om ook injectables of een peeling te hebben met na mijn eyeliner PMU 

Over het algemeen is het aan te raden om minstens een week te wachten voordat je een Permanente Make Up behandeling laat doen. Na een peeling wordt zelfs een maand aangeraden.